ALEXANDRİT
1830 yılında Çarlık Rusya’da bulunan bir taştır.2.Çar Alexsander’in doğum gününden dolayı bu taşa Alexandrit adı verilmiştir.
Taş gün ışığında mavimsi yeşil renktedir fakat gece ışığına kırmızıya (pembe tonları) döner.Eski Rus İmparatorluğu’nun da renkleri yeşil kırmızıdır.Bu özelliği taşı Ruslar için daha anlamlı kılmıştır.
Rusya’nın Ural Dağlarından çıkartılan bu değerli taş piyasada nadiren bulunur.Uzun süreden beri madenler kapalı ve işletilmemektedir.
Nadir bir taş olması nedeniyle pek az mücevherde kullanılmıştır. Gerçi Srilanka,Zimbabve ve Brezilya’da da Alexandrit bulunmuştur fakat renk geçişleri Rusya’dan çıkan taşlara kıyasla net değildir.
AMBER ( KEHRİBAR)
Kehribar milyonlarca yıl yaşında taşlaşmış ağaç reçinesidir.Organik mücevher taşları arasındadır.Bal ya da güneş sarısı tonlarında bulunur. İki ana kaynaktan çıktığını söylemek yanlış olmaz.Bunlardan biri Baltık ülkeleri diğeri ise Dominik Cumhuriyetidir. Kolleksiyonerler tarafından içinde böcek ve bitki fosili olanların toplandığı bilinir. Rusya ve Kaliningrat’ın batısı ,Litvanya ,Letonya,Polonya ve zaman zaman da Danimarka,Norveç ve İngiltere’de çıkartılır. Ayrıca az da olsa Myanmar,Lübnan,Sicilya,Meksika,Romanya,Almanya,ve Kanada’dan çıkartılır. Ülkemizde kullanım sıklığı genel olarak tesbih şeklindedir.Bunun bir koleksiyon teması olduğunu söylemek bile hiç yanlış olmaz.
Taklitleri ile ayırt edilmesi oldukça zordur.Basit tabirle döküm diye ifade edilen sentetik türevli taşlara da reçine kokusu absorbe edildiği için koku genel bir analiz kıstası sayılmamalıdır.
AMETİST
Kuvarts grubu taşların mor renklisine verilen addır. Tarih boyunca oldukça değer görmüş bir mücevher taşıdır.Soyluların ve kraliyet ailelerinin taşı olarak uzun yıllar rağbet görmüş son yıllarda Brezilya’da bulunan geniş maden yatakları dolayısıyla da saltanatını kaybetmiştir.
Kötü düşünceleri yok ettiğine iyi düşüncelerin oluşumunu sağladığı ve hızlandırdığına inanılır.Antik Yunan’da sarhoşluğu engellediğine inanılırdı bu nedenle kazılarda çıkartılan çok sayıda ametist kadeh olduğu da bilinir. Açıktan koyuya bütün mor tonlarında bulunur.7 sertliğinde ve trigonal kristal yapısı vardır.
Brezilya ,Zambia ametist yataklarının en bol olduğu yerlerdir.Ülkemizde de Balıkesir ve Karadeniz bölgesinde görülür.Fakat mücevher taşı işlemeciliğinde kullanılacak kadar büyük kristallere sahip değillerdir.Bu nedenle genellikle gümüş takılarda sıklıkla kayaçların küçük parçalar halinde kesilerek değerlendirildiği görülür.Oyma ,kabaşon ve faset kesim teknikleri uygulanabilir.
SİTRİN
Kuvarts grubu taşların sarı renklisine verilen addır.sarının tüm tonlarında bulunabilir. .Tüm kuvarts ailesi gibi sertlik derecesi 7 dir.Trigonal kristal formundadır.
Genellikle doğal olanlar soluk limon sarısı rengindedir, fakat ısıl işlem görmüş ametistler piyasada daha sıklıkla görülebilir, Nadiren turuncu ve kahverengi turuncu tonlarında da bulunur.Mücevher taşı olarak kullanılabilecek doğal sitrinler son derece nadirdir.Özellikle 10 caratın üzerinde faset kalitesinde doğal sitrin oldukça nadirdir. Renginden dolayı topazın ve safirin takliti olarak satışa sunulabilir. Topaz ve safir daha değerlidir.Sitrin bu taşlara kıyasla daha az parlaktır, kapanımları daha fazladır ve onlara kıyasla sertlik derecesi daha düşüktür.
Doğada en çok bulunduğu yer Bezilya’dır.Amerika’da Kuzey California,İspanya ,Madagaskar’da çıkartılır.
Kabaşon ,faset ve oyma olarak işlenebilir.
GÜL KUVARTS
Pembe ve tonlarının bulunduğu kuvarts çeşididir.Kristal formlu ve şeffaf olanları oldukça nadirdir. Genellikle oyma ve boncuk şeklinde işlenir.Pegmatit sahalarda bulunur.Genellikle Madagaskar,Brezilya ve İspanya’ da çıkartılır.
DUMANLI KUVARTS
Açık kahve renginden koyu kahveye kadar tüm kahve tonlarında hatta siyaha yakın renkte bulunur.Smoky kuvarts gri kahve arası tüm taşlar için kullanılan isimdir.Isıl işlem görmüş kuvarts taşlar da aynı renge döner. Aydın ülkemizde dumanlı kuvarstın en çok bulunduğu ildir.Brezilya, Madagaskar ,Alp Dağları dünya da dumanlı kuvarstın çok bulunduğu yerlerdir. Smokey topaz olarak pazarlanmaya çalışılsa da topazla hiç bir ilgisi yoktur. Fasetli , kabaşon oyma ya da boncuk olarak işlenebilir.
KUVARTS
Dağ kristali olarak ta adlandırılan kuvarts dünya da en fazla bulunan taş çeşididir.Takı da kullanılabilen bu taş 19 . yy da genellikle obje olarak oyularak çeşitli formlarda yaratılan eserler günümüzde de görülmektedir.Kadeh, sürahi, parfüm şişesi en sık rastlanan kuvarts objelerdir.
Transparan, opak veya buzlu görünümlü bulunabilir.Fakat içleri çoğunlukla tertemiz olmaz,kapanımlar sıklıkla görülür.Aydın ili oldukça geniş kuvarts yataklarına sahiptir.Çoğunlukla sanayi alanında değerlendirildiği bilinmektedir.
Dünyanın birçok yerinde özellikle, Brezilya,Alp Dağları ve Madagaskar ‘da bulunur.
Bu sitedeki her türlü yazılı ve görsel malzeme Nehir Taş Takı Atölyesi’nin Malıdır, Hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz© = Gülay Atıcı Ertan©